Binnenkort

 

 

Onder de kop 'Binnenkort' verschijnt een synopsis van de manuscripten die in diverse stadia van bewerking zijn.

 

Van nagenoeg af tot nog maar half geschreven.

Maar wel voldoende 'af' om min of meer zeker te weten hoe het eindproduct er ongeveer uit gaat zien.

 

Al blijft de reis van idee tot eindtekst even hachelijk als het oversteken van een ravijn over een wankele brug...

*

Synopsis  'Muggenbeten' 

 

Haarlemse verhalen

 

Deze bundel, een combinatie van  Frivole Fictie en Ernstige Essays over Haarlems verre en recente verleden, biedt een eigenzinnige kijk op Haarlem, zijn geschiedenis en zijn inwoners, de Haarlemse Muggen.

Van de oorsprong van de plaatsnaam en een jolig verhaal over de onstichtelijke stichter van de nederzetting, via de middeleeuwen en de vroeg-moderne tijd naar recentere tijden en mensen, komen heel wat Haarlemse muggen voorbij. Totdat in onze eigen tijd sommige herkenbare figuren opduiken, al dan niet onder pseudoniem.

Maar bedenk wel, muggenbeten kunnen venijnig zijn…

 

Het manuscript is bijna voltooid. Datum van publicatie nog onbekend.

 

*

 

Een nieuw verhaal in wording. Werktitel: De bunker.

Ik weet nog niet precies hoe alle verhaallijnen gaan lopen, maar dat het een spionage-achtige roman wordt, is me wel duidelijk. Door een aanslag op een klein vliegveld zitten zeven deelnemers van een milieuconferentie, uit verschillende landen en met verschillende achtergronden, alsmede de piloot die hen naar een reddende schuilplaats leidt, een poosje met elkaar opgescheept in een betonnen schuilbunker.  Ze laten geen van allen het achterste van hun tong zien; allemaal hebben ze een dubbele agenda met geheime opdrachten. Toch, terwijl ze met elkaar de verveling van doelloze dagen proberen te verdrijven, wordt er iets zichtbaar van wie ze zijn en hoe ze in het leven staan. Het moet nog de goede vorm krijgen, en er moet nog heel wat vlees op de botten van het skelet worden  geschreven, voordat ik weet of het een langer 'kort verhaal' wordt, of een novelle, of een volgroeide roman. Maar ik schrijf naarstig voort. Wordt vervolgd.

 

*

 

Nog twee verhalen in wording: Wereldnomade, en Het leven van verre. Het zijn korte verhalen, van pakweg 30 - 60 pagina's A5.

Wereldnomade vertelt van een jonge vrouw die, na een akelige ervaring, de herinnering daaraan, en zichzelf ontvlucht door het maken van een wilde wereldreis. Op zoek naar... wat? Naar rust, naar inzicht, naar nieuwe ervaringen die positief zijn? Naar blijkt, is ze vooral op zoek naar zichzelf. Het geluk wil, dat ze niet alleen zichzelf (her-)vindt, maar ook de liefde. Toeval? Of is ze gewoon op de juiste tijd op de goede plek?

 

In Het leven van verre ontmoeten een Amerikaanse scriptwriter en een Deense schrijfster elkaar. Ze zijn allebei van middelbare leeftijd, zich bewust dat hun toekomst korter zal duren dan hun verleden. De vrouw is net weduwe geworden, is in zichzelf gekeerd en nogal depressief; de man is succesvol in Hollywood, heeft nog steeds een druk bestaan maar voelt zich eenzaam na het mislukken van zijn derde huwelijk. Zit er nog een nieuwe relatie in? Dat lijkt van wel, maar hoe dat zal uitpakken?

 

*

 

Een ander verhaal in wording is een historische novelle over het leven van een Engelse koning, gezien vanuit zijn knecht / hulp / vriend Jochem. Het betreft de eerste Engelse vorst uit het huis Hanover. Georg Ludwig blijkt op middelbare leeftijd opeens de erfgenaam te zijn geworden van de Engelse troon. Zijn naam verandert in George Lewis. Engels spreekt hij niet of nauwelijks. In zijn eigen kleine koninkrijk Hanover regeerde hij naar zijn luimen. Daar was hij de Big Shot. Maar in Engeland wordt neergekeken op dat 'koninkje' uit zo'n klein Duits vorstendommetje, die niet eens fatsoenlijk Engels spreekt, en die er totaal andere manieren op nahoudt dan de Britten van hun royals gewend zijn. Hij moet leren omgaan met de parlementaire democratie die al onder Queen Anne is ontstaan, met premiers uit wisselende politieke groeperingen en met een hofhouding en etiquette die hem volkomen vreemd zijn. In die situatie leunt hij meer en meer op zijn trouwe Jochem.