Canon van Kennemerland

De geschiedenis van Kennemerland in 27 verhalen

 

Auteur: Carly Misset ea. Uitgeverij HDC Media, 2010

ISBN 978 -90-7784-250-8

(Mijn bijdrage: lid van de redactiecommissie, tekstuele ondersteuning, schrijven van venster 21)

 

Kennemerland is een van de oudste bewoonde delen van Noord-Holland. Het is ook de oudste bekende geografische aanduiding in het westen van het land. De streek heeft altijd een centrale rol gespeeld in de Noord-Hollandse geschiedenis. Met zijn kastelen en buitenplaatsen, duinen en bloembollenvelden, oude zeedorpen en de uit de middeleeuwen stammende marktsteden Haarlem, Alkmaar en Beverwijk, is het gebied door tal van kunstenaars beschreven, bezongen en in beeld gebracht.

 

 

De Canon van Kennemerland vertelt over die boeiende geschiedenis in 27 verhalen, 27 thema's die min of meer chronologisch zijn geordend.

Deze Canon maakt deel uit van een serie van zeven Canons over Noord-Holland: naast Kennemerland zijn ook beschreven de regio's Zaanstreek, West-Friesland, Amstelland en de Meerlanden, de Noordkop en Texel, Waterland, en de Gooi- en Vechtstreek. Deze regionale Canons zijn een initiatief van Cultureel Erfgoed Noord-Holland. Een initiatief dat werd gesteund door de Provincie Noord-Holland en door de regionale dagbladen van HDC Media.

Naast de regionale Canons hebben de steden Alkmaar en Haarlem een eigen stedelijke Canon in het leven geroepen, net als Amsterdam dat als nationale hoofdstad een geheel eigen plek in dat verhaal heeft.

 

Bij de totstandkoming van de Kennemerse Canon werd ook de medewerking van de plaatselijke historische verenigingen gevraagd. Ik maakte deel uit van de eerste redactiecommissie die voorstellen deed voor onderwerpen en tijdsindeling. Op die manier ben ik in contact gekomen met schrijfster Carly Misset, en heb ik, behalve het aanleveren van verhaal 21, Kennemer sporthelden, ook een stukje redactionele ondersteuning gegeven. Dat was deels taalcorrectie, deels inhoudelijke correctie over stukken waar het Haarlem, als hoofdstad van de provincie, betrof.

 

De 27 hoofdstukken van deze Canon:

 1. De eerste Kennemers
 2. Romeinen in Velsen
 3. Het Christendom
 4. Eigengereide Kennemers
 5. Dijken en dammen
 6. Ridderkastelen en dwangburchten
 7. Het Kaas- en Broodvolk
 8. Hervorming en vrijheidsstrijd
 9. Kaas, bier en linnen
 10. De Gouden Eeuw
 11. Buitenplaatsen
 12. Tulpenmania
 13. Engels-Russische invasie
 14. Haarlem provinciehoofdstad
 15. Nieuwe wegen
 16. Katholieke emancipatie
 17. De kust trekt
 18. Kustvisserij
 19. Stelling van Amsterdam
 20. Zuiver water en gezonde zeelucht
 21. Kennemer sporthelden
 22. Industrialisatie IJmond-gebied
 23. Tweede wereldoorlog
 24. Noord en Zuid herenigd
 25. Economische ontwikkelingen
 26. Groen Kennemerland
 27. Bloementoerisme

Maak jouw eigen website met JouwWeb