Tante Tanneke

een heerlijk Hollands heksenverhaal

 

Kinderboek

Opdracht: Voor Tim

Citaat: 'Het leven is een ontdekkingsreis, een groot avontuur, of je nu een heks in de familie hebt of niet'.

 

Korte inhoud:

Tanneke is de norse tante van Rosanna. Door omstandigheden komt het nichtje bij haar logeren. Rosanna merkt al snel dat de onbekende tante een heks is. Ze valt van de ene verbazing in de andere. Wat te denken van de andere leden van het Gilde van Nehalennia? Van de heks Schlups die er uit ziet als de moeder van Popeye? Van Callas, de heks die alleen maar met jodelende uithalen kan praten, behalve als ze kwaad is; en van Nymfa die het Oog van Nehalennia beheert? Van Grindel met haar plagerige rommelkast? En wat is de rol van de tovenaar met de mooie stem, die met Tanneke door de wolken danst maar die zich op Nehalennia's aarde niet prettig voelt?

Via de achteruit-gang komt Rosanna terecht in de tijd van de Kaninefaten, maar dankzij een ongehoorzame kruiwagen keert ze met een smak terug in de 21e eeuw. Boodschappen doen in de supermarkt leidt tot consternatie bij het personeel en tot een bekeuring voor verkeerd parkeren, waarna Tanneke met de noorderzon vertrekt. Rosanna mag dwalen door het Boek van de Droomachtige Werkelijkheid, en de gebeurtenissen die ze daar beleeft blijken een vervorming te zijn van werkelijk gebeurde dingen. Rosanna kan de vertaalslag van schijn naar werkelijkheid niet maken, maar de heksen wel.

De diefstal van het Oog van Nehalennia is een drama dat Rosanna pas langzamerhand gaat begrijpen, evenals de rol die zij daar zelf in speelt. De gelukssteen van de Hoeken zorgt voor veel verwarring, maar voert uiteindelijk naar een ontknoping. Voor die tijd beleven Rosanna en haar tante nog een paar benauwde uurtjes.

Tapdansen op heksenschoentjes, goochelen met een toverstaf, rondsuizen op een op hol geslagen bezem, in de bol van nieuwsgierigheid gelokt worden, het zijn allemaal onbedoelde gevolgen van het logeren bij een heksentante.

Als Rosanna aan het eind van de logeerpartij naar huis gaat, hoopt ze vurig dat ze in de volgende vakantie mag terugkomen.

 

klik hier voor meer Tanneke - een fragment

 

233 pag. ingebonden, harde kaft, geïllustreerd met enkele zwart-wit tekeningen.

ISBN 90-700668-59-4.

Vormgeving: Bergboek.

Coverontwerp: Nicole Post.

Tekeningen: Leny van der Ley.

Copyright 2005: Leny van der Ley.

Bestellenvan dit boek is nog uitsluitend mogelijk bij de auteur.

Maak jouw eigen website met JouwWeb