meer Sandy

 

Sandy van het Sterrenduin

 

Korte inhoud:

Sandy woont met haar moeder, grootmoeder en oudtante in het chique villadorp Wassenaar. Ze leidt een beschermd luxeleven, maar is helemaal niet gelukkig, want haar grootmoeder heeft op alles iets aan te merken. Sandy's moeder, Claire, is te wankelmoedig en staat te veel onder invloed van haar moeder om voor haar dochter te kunnen opkomen. Het gevolg is dat Sandy's zelfvertrouwen op een erg laag pitje staat. Ze heeft eigenlijk geen vriendinnen, en haar schoolresultaten zijn buitengewoon grillig.

Lange tijd denkt ze dat haar vader dood is, maar kort na haar twaalfde verjaardag blijkt hij springlevend te zijn. Hij schrijft een brief waarin hij haar uitnodigt om naar Texel te komen, waar hij woont, omdat hij haar graag wil leren kennen. Sandy spartelt tegen, maar moet gehoorzamen aan het oordeel van de familie. Met lood in haar schoenen vertrekt ze in de zomervakantie naar het eiland. Op Texel ontmoet ze haar vader en diens zus, haar onbekende tante Martha. In die vakantie leert ze niet alleen haar vader kennen, maar ook zichzelf. Het huis bij het Sterrenduin wordt de plek van waaruit Sandy telkens nieuwe facetten van het eiland en zijn bewoners ontdekt. Ze wordt zelfbewuster - opeens groeit ze ook geestelijk. Ongemerkt laat ze haar kindertijd achter zich. Ze onderkent karaktertrekken en talenten bij zichzelf, die haar bewust maken van wie ze is en waar ze staat. Zoals de ontdekking dat ze gevoel heeft voor taal, en dat ze heel aardig kan zingen. Minder leuk is het besef dat ze tussen twee vijandige kampen in staat. De kant van haar moeder en grootmoeder, en de kant van haar vader. Ze begrijpt al snel dat ze steeds opnieuw moet kiezen, tussen haar vader en haar moeder, en dat ze haar keuzes zal moeten bevechten. Hoe Sandy daarmee omgaat, en met welk resultaat, wordt duidelijk als ze een ernstig ongeluk krijgt.

 

'Sandy van het Sterrenduin' is een moderne vorm van de ouderwetse jongemeisjes-roman. Zo'n (naar huidige maatstaven) braaf, romantisch verhaal zonder schuttingwoorden of gevloek, zonder al te rauwe levensaspecten, en met niet meer dan een aanduiding van het seksuele. En niet te vergeten: met een afloop die niet voor alle personages een gelukkige is, maar die voor sommigen wel degelijk een feest is. Een feel-good verhaal, kortom. De titel is in stijl met die traditie.

Bestellen via Kirjaboek.nl

Nog enkele auteursexemplaren beschikbaar.