meer Lieve

 

Korte inhoud:

Lieve is een eigenwijze jonge meid. Ze leeft in 12e eeuws Toxandrie, zoals het westen van het huidige Brabant in die tijd nog werd genoemd. Ze gebruikt al haar mogelijkheden en aangeboren eigenschappen om zich een zo goed mogelijk plekje onder de zon te verwerven. Dat valt niet mee in een tijd waarin een vrouw volstrekt ondergeschikt is aan de man.

Omdat alleen de adel achternamen had, werden in kleine dorpsgemeenschappen algemeen bekende bijnamen gehanteerd als praktische aanduiding. Lieve kon worden aangeduid als Lieve van Mero, haar vader; of als Lieve van de Poort, of Lieve van de Meier, maar door toevallige omstandigheden werd het Lieve Deugd, een toevoeging die ze zich eigen maakte.

Ze hanteert de Deugd als een schild en motto, maar haar speelse geest laat dat schild gemakkelijk zakken als het toegeven aan haar ondeugende aard haar beter te pas komt. Velen binnen de adel en de geestelijkheid worden bekoord door haar uiterlijke verschijning, maar alleen de man die haar drang naar zelfstandigheid begrijpt en haar de ruimte geeft om zichzelf te zijn, verkrijgt haar respect. Of dat voldoende is om haar moeizaam verkregen zelfstandigheid weer op te geven, weet zij zelf ook niet. De tijd zal het haar moeten leren.

 

Het is een historische roman met een knipoog. Want hoewel de tijd waarin zij leefde volstrekt gedomineerd werd door de leefregels van feodaliteit en kerk en de macht van adel en geestelijken, blijkt de menselijke natuur onder de oppervlakte tamelijk onveranderlijk te zijn. Er zullen altijd krekels en mieren zijn; optimisten en pessimisten, passieve en actieve naturen.

 

Het boek is te bestellen bij Kirjaboek.nl. Prijs E 16,50 ex verzendkosten

Nog enkele auteursexemplaren beschikbaar.

Maak jouw eigen website met JouwWeb